12 Nisan 2016 Salı

Nikah Şekeri

Nikah Şekeri Kısa Tarihi

Günümüzde bir gelenek olarak sürdürdüğümüz nikah şekerinin çıkış merkezi hakkında birçok hikaye vardır.Bu inanışların en belirgin ve gerçekçisi şüphesiz Anadolu ve Çin kaynaklı olanlarıdır.Gelenek zamansal olarak Şekerin Keşfine dayanmakta ve kıtalar arası özellikler sergilemekte.Orta Anadolu nikah da 15. yüzyılın sonlarına doğru kelle şekerlerinin yaygınlaşmasıyla Tavaslı Bekir Efendi'nin şekeri havanlarda dövüp eriterek gül yağı,tarçın ve gelincik meyvesinden oluşan aroma ve kök boyalarla pişirip bugün akide şekeri olarak bildiğimiz şekere benzer bir şeker yapmasıyla ilk yaygınlaşma temelleri atılmıştır.Bu şeker ilk önce saraylarda kullanıldıysa da sonradan saray erkanının esnafına ve köylüsüne kadar düğün kültüründe şeker dağıtımı yaygın hale gelmiştir.


Nikah Şekeri Seçimi


Nikah şekeri günümüzde o kadar yaygın ki
gelin ve damat adaylarımızın karar vermekte en çok zorlandığı konulardan şüphesiz bir tanesi bu.

Nikah şekeri seçerken düğüne çağırdığınız davetlilerin nikah şekerinizi uzun yıllar saklamasını ve göz önünde bulundurup sizi hatırlamasını istiyorsanız eğer mıknatıslı modelleri ve çiçekli taşlı modelleri tercih etmenizde fayda var ayrıca,bunun için üzerinde isimlerinizin yazdığı modelleri de göz önünde bulundurmalısınız.Böylece sevdikleriniz nikah şekerlerinizi buz dolabı süsü olarak saklayabilir hatta masalarında çiçekli taşlı süs olarak kullanabilirler.

Nikah şekeri belirlerken kişisel olarakta seçimler yapılabilir.Örneğin mesleğinizle alakalı seçimler yapabilirsiniz.Tabi nikah şekerinin düğün davetiyesi ile olan uyumunu da unutmamakta fayda var.




Bazı Nikah Şekeri Çeşitleri


Akide Şekeri

Davetiyeyle Uygun Şekerler

Rastgele Seçmeler







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder